T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / EYYÜBİYE - Zübeyde Hanım İlkokulu

eTwining Bilgilendirme

Proje hakkında

Kültürel sürdürülebilirlik insan ihtiyaçlarının karşılanmasına ve çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasına destek olacak sosyal şartların korunup geliştirilerek doğal kaynakların günümüzdeki ve gelecekteki nesiller tarafından verimli kullanılmasının sağlanması olarak tanımlanmaktadır. Kültürel sürdürülebilirlik kapsamında yapılacak olan etkinlikler ile öğrencilerin dünya kültürel miraslarından bazılarını tanıma, tarihi yapıyı koruma , kültürlenme gibi kazanımlara STEAM, duyusal, modelleme gibi yöntem ve teknikler ile sahip olmalarını sağlayacağız. Aynı zamanda yapay zeka ile kitap yazma çalışmaları yaparak çocukların hayal dünyalarını geliştirip, kelime dağarcıklarını artırarak inovatif düşünme becerilerini destekleyeceğiz. 

Proje hedefleri

Öğrencilerin gelişen teknolojik çağa uyumlarını sağlamak, yapay zeka ile tanışmalarını sağlamak, geçmiş zamanda yaşamış çocuklar ile bugünün çocukları arasında bağ kurmak, çevre ve doğa ile uyum, doğal kaynakların korunması konularında bilinçlenmek, sanatsal üretimin yanı sıra çeşitli sosyal toplulukların bilgi ve becerilerinin dikkate alınması, heterojen gruplarda proje geliştirebilme becerisi, bazı web 2.0 araçlarını öğrenme, proje yapma özgüveninin gelişmesi, farklı sanat türlerini tanıması hedeflenmektedir.

Çalışma süreci

Proje için uzman kişilerin seçilmesi ile beraber, bu kişiler ile ortak bir takvim belirlenecektir. Her bir uzmanın öğrencileri için veli izin dilekçesi alınarak öğrencileri sisteme kaydedilecek ve öğrenciler ile veliler proje hakkında bilgilendirilecektir. İlk olarak her bir öğrenciye “kişi, yer, zaman, konu” gibi unsurlar sorularak yapay zeka ile her bir çocuk için hikaye yazdırılacaktır. Her ay yapılan etkinlikler sergilenecek ve proje sonunda tüm ortakların katılımı ile yapılan ürünler ile sanal sergi oluşturulacaktır. Proje sonunda öğrencilere “kişi, yer, zaman, konu” gibi unsurlar sorularak yine her bir öğrenci ile beraber yapay zeka ile hikaye yazılacak ve ilk ve son hikayeleri karşılaştırmalı sunulacaktır. 

Projemizin belirlenen takvimi şu şekildedir:

Mart 2025 – Öğrenci, okul tanıtımlarının yapılması, ortakların tamamlanması, ortaklar arası görev dağılımlarının belirlenmesi, öğrenci girişlerinin yapılması, proje afiş ve logo belirleme çalışmalarının yapılması, kullanılacak web 2.0 araçlarının belirlenip eğitimlerinin tamamlanması, her bir öğrenci ile chatgpt ile bir hikaye yazılması

Nisan 2025 – 3 adet etkinliğin planlanarak yapılması, sunumlarının gerçekleştirilmesi, Dijital vatandaşlık eğitimi yapılması, Göbekli Tepe, Nemrut Dağı, Kapadokya temaları

Mayıs 2025 - 4 adet etkinliğin planlanarak yapılması, sunumlarının gerçekleştirilmesi, Pamukkale, Mostar Köprüsü, Colosseum, Mısır Piramitleri temaları

Haziran 2025- Her bir öğrenci ile chatgpt üzerinden hikaye yazma etkinliğinin yürütülüp ilk hikaye ile son hikayenin karşılaştırılması, proje sonu sergi, sosyal platformlarda yaygınlaştırma çalışmalarının yapılması ve proje ortaklarının değerlendirilme toplantısı yapılması.

Beklenen sonuçlar

Farklı okul ve kültürden öğrencilerin hayal güçlerinin gelişip, Dünya kültür miraslarına karşı olumlu yönde bilgi ve bilince sahip olacakları düşünülmektedir. Öğrencilerin bazı sanatlara ilgileri, özgüvenleri ve iş birliği yapma yetenekleri artacaktır. İnovatif düşünme ve analitik düşünme becerileri artarken yapay zekayı kullanmayı öğrenmeye başlayacaklardır. Gelişen teknolojik çağa ayak uydurabilmeleri yolunda ilk adımlar atılacaktır. Dijital vatandaşlık konusunda farkındalık oluşacaktır.

Projede Çalışan Ülke ve Ortaklar

10 Türkiye

4 Romanya

1 Litvanya 

1 Tunus

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.04.2025 - Güncelleme: 16.04.2025 13:31 - Görüntülenme: 21
  Beğen | 0  kişi beğendi